FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

     W związku z pojawiającym się w mediach wiadomościami dotyczącymi zmian w przepisach określających najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie i wyrobach mięsnych, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że nieprawdziwe są, pojawiające się w niektórych mediach informacje, że od września 2014 r. norma dotycząca zawartości benzo(a)pirenu w wyrobach mięsnych będzie wynosiła 0,2 mikrograma na kilogram. 

Zgodnie bowiem z pkt 6.1.4 sekcji 6 załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.) od 1 września 2014 r. najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych wynosić ma 2 mikrogramy na kilogram.
     W odniesieniu do procedowania projektu zmian do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, którym m.in. zaostrzono normy dla najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu w mięsie i wyrobach mięsnych Główny Lekarz Weterynarii zauważa, że akty prawne przygotowywane przez Komisję Europejską są konsultowane ze związkami branżowymi na poziomie europejskim. Polskie związki branżowe są zrzeszone w organizacjach europejskich, stąd należy domniemywać, że posiadały wiedzę na temat planowanych zmian i mogły zgłosić uwagi do projektowanych przepisów.


     Główny Lekarz Weterynarii informuje, że badania w kierunku wykrycia w żywności poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), do których zalicza się benzo(a)piren, opierają się głównie na badaniach właścicielskich, prowadzonych przez podmioty sektora spożywczego produkujące mięso i produkty mięsne wędzone oraz wędzone ryby i produkty rybołówstwa zgodnie z wytycznymi dobrej praktyki higienicznej. Mając na względzie fakt, że nadrzędnym celem każdego producenta żywności i pasz musi być zapewnienie bezpieczeństwa oraz wysokiej jakości zdrowotnej środków spożywczych i środków żywienia zwierząt podczas ich procesu produkcji, producenci są zobligowani do wdrożenia systemu HACCP, w ramach którego wykonują również badania w kierunku WWA. 


     Z informacji uzyskanych od dwóch laboratoriów urzędowych upoważnionych do wykonywania badań urzędowych w kierunku WWA, tj. Państwowego Instytutu 2 Weterynaryjnego-Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach i Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie Oddział w Koszalinie wynika, że:

  • laboratorium Zakładu Farmakologii i Toksykologii PIWet-PIB zbadało (badania usługowe) do chwili obecnej 5 próbek ryb wędzonych oraz 12 próbek produktów mięsnych wędzonych; w żadnej z badanych próbek nie stwierdzono obecności WWA w stężeniach powyżej aktualnie obowiązujących wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów; 
  • laboratorium ZHW w Szczecinie Oddział w Koszalinie wykazało, że 2012 r. wykonało 29 badań w kierunku WWA, z czego w jednym przypadku stwierdzono przekroczenie obowiązujących limitów; w 2013 r. przeprowadzono 235 oznaczeń, w tym 124 urzędowych i 111 właścicielskich, z czego przekroczenia stwierdzono w 8 przypadkach (dot. badań urzędowych). 


Główny Lekarz Weterynarii

 

Warszawa, 15 stycznia 2014 r.


Komunikat nr 2 w sprawie benzo(a)pirenu

W uzupełnieniu do komunikatu nr 1, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w wyniku weryfikacji i ostatecznych podliczeń badań wykonanych w laboratoriach urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykonujących badania w kierunku benzo(a)pirenu:

  • liczba badań wykonanych przez Zakład Farmakologii i Toksykologii PIWEt-PIB nie uległa zmianie i pozostaje zgodna z tą podaną w komunikacie nr 1 
  • Laboratorium ZHW w Szczecinie Oddział w Koszalinie w 2012 r. wykonało 29 badań w kierunku WWA, z czego w jednym przypadku stwierdzono przekroczenie obowiązujących limitów. Natomiast w roku 2013 przeprowadzono 320 oznaczeń, w łącznej liczbie 160 próbek, z czego 85 stanowiły próbki urzędowe a 75 próbki właścicielskie. Przekroczenia obowiązujących limitów zostały stwierdzone w 4 przypadkach. 


Główny Lekarz Weterynarii


Źródło: 
www.wetgiw.gov.pl

 

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30