FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

     Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prostuje kolejne kłamstwa o ASF, które pojawiają się w przestrzeni medialnej. Produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od zdrowych świń. 

     W Polsce żadna chora świnia nie została przetworzona. Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem. Nieprawdą jest, że w tym roku były prowadzone jakikolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki.


     Podawanie takich informacji może spowodować załamanie na rynku wieprzowiny i narazić na ogromne straty funkcjonującą w Polsce branżę mięsną. Natomiast przekazywanie nieodpowiedzialnych informacji o zagrożeniu dla konsumentów w związku z występowaniem ASF może doprowadzić do olbrzymich strat gospodarczych w całej Unii Europejskiej. Nie ma żadnych, potwierdzonych doniesień naukowych o zachorowaniach na ASF ludzi.

     Wszystkie świnie znajdujące się w ogniskach ASF są utylizowane. Utylizowane są również wszystkie sztuki trzody chlewnej znajdujące się w tzw. gospodarstwach kontaktowych. Decyzje o utylizacji świń są zgodne z przepisami unijnymi i każdorazowo poprzedzone wnikliwą analizą, dotyczącą możliwości rozprzestrzeniania się choroby, przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii.

 

Źródło: www.minrol.gov.pl

 

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30