FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

     Eksport polskiej wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. był wyższy niż w analogicznym okresie w 2013 r., czyli przed pojawieniem się w Polsce ASF (Afrykański pomór świń).

 


     Zmieniły się jednak kierunki eksportu. Polska sprzedaje do Niemiec duże ilości tańszego mięsa, zaś do Stanów Zjednoczonych produkty o wysokiej cenie jednostkowej, dzięki temu wartość tego eksportu jest największa.

     Jak wynika z analizy wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. Polska wyeksportowała 324,5 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203). Oznacza to wzrost o 8 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w 2015 r. oraz o 17,3 proc. w relacji do pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. Ta wartość jest też wyższa niż w ostatnim roku przed wystąpieniem w Polsce pierwszych przypadków ASF. W trzech pierwszych kwartałach 2013 r. Polska wyeksportowała 321,6 tys. t nieprzetworzonej wieprzowiny.

Wiecej na ten temat można znaleźć pod adresem: http://media.bgzbnpparibas.pl/pr/336886/eksport-wieprzowiny-wiekszy-niz-przed-asf

 

Źródło: www.bgzbnpparibas.pl

 

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31