FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

     W Kancelarii Prezydenta RP, 20 czerwca 2016r, w obecności prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz przewodniczącego ChRL Xi Jinpinga podpisany został protokół między polskim Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz chińskim Generalnym Urzędem ds. Nadzoru Jakości Inspekcji i Kwarantanny w sprawie wymagań fitosanitarnych dla eksportu jabłek z Polski do Chin oraz memorandum o porozumieniu o współpracy w zakresie kontroli poziomu substancji szkodliwych w mięsie drobiowym eksportowanym z Polski do Chin, a także list intencyjny o badaniach naukowych i współpracy dotyczącej zasad regionalizacji w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.

     Dokumenty te ze strony chińskiej podpisał minister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhi Shuping, a ze strony polskiej ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.


     W przypadku jabłek otwieramy drzwi, cała reszta należy już do przedsiębiorców – powiedział minister Zhi Shuping i dodał, że Chiny są otwarte na import polskich jabłek, a chińscy konsumenci znają już polską żywność i wiedzą, że jest bezpieczna.
Odnosząc się do kwestii możliwości wznowienia eksportu na chiński rynek wieprzowiny minister Zhi Shuping podkreślił, że ważne jest merytoryczne, wspólne wypracowanie sposobu rozgraniczania mięsa z obszaru objętego restrykcjami. Jeśli te działania się powiodą, to będą one sprzyjać rozwiązaniu problemu .

     Jest to gest dobrej woli ze strony Chin. Pokazujemy w ten sposób nasze zaufanie do Polski, że chcemy wypracować sposób, żeby było pewne, iż eksportowana wieprzowina pochodzi z terenów niedotkniętych chorobą – podkreślił minister Zhi Shuping

     Minister Krzysztof Jurgiel określił podpisane dziś dokumenty milowym krokiem w dalszych dobrych relacjach między Polską i Chinami w obszarze rolnictwa. Zaznaczył też, że dzięki wysiłkom promocyjnym, które były prowadzone na terenie Chin, konsumenci chińscy poznali już wysoką jakość polskiej żywności.

     Prowadzimy aktywną politykę promocyjną produktów rolno-spożywczych. Zasadniczym ich celem jest dostarczanie konsumentom wiedzy na temat walorów, specyficznych cech oraz jakości produktów rolno-spożywczych – podkreślił minister Jurgiel i dodał, że obecnie na rynku chińskim realizowanych jest 5 kampanii promujących np. jabłka, makarony, drób, wołowinę i wieprzowinę, świeże i przetworzone owoce i warzywa, a także wysokiej jakości przetwory mleczne.

 

Źródło: www.minrol.gov.pl

 

 

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31