FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Pod patronatem św.Błażeja

     Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy 7 lutego obchodził uroczyście swoje święto cechowe. Uroczystości rozpoczęły się tradycyjnie w Poznańskiej Farze od Mszy Świętej, której przewodniczył ks. Mateusz Misiak, a koncelebrował ks. Tadeusz Magas Kapelan Cechu. Msza z okazji Święta Patrona Cechu ma swoje tradycyjne elementy – nie zabrakło ich także i dzisiaj.


 

     Patronem cechu jest św. Błażej, który wspiera chorych na gardło. Po Mszy św. odbyło się tak zwane świecowanie, w czasie którego ksiądz dotyka gardeł wiernych, by zapewnić im zdrowie na cały nadchodzący rok! Zgodnie też ze zwyczajem w kruchcie wystawiono kosze z poczęstunkiem – bułkami i wędliną !

     W tym roku członkowie Cechu mają szczególną okazję do spotkania i radości! Cech uzyskał status Ogólnopolskiego, a po wielu latach żmudnego tłumaczenia i pokonywania prawniczych procedur – zawód kucharz powrócił do rzemiosła. Na mocy znowelizowanej ustawy o rzemiośle kucharze znów mogą należeć do cechów i uczyć swoich młodocianych następców w oparciu o umowę o pracę. Otwiera to zupełnie nowe perspektywy dla młodych ludzi chcących zdobyć kwalifikacje w tym bardzo „modnym" zawodzie. Na pewno nie zabraknie dla nich pracy!

     Dalsze uroczystości odbyły się w restauracji Trzy Kolory. Zasłużeni członkowie Cechu otrzymali podziękowania. Ale najważniejszym momentem było z pewnością wręczenie wysokich odznaczeń nadanych przez Związek Rzemiosła Polskiego. Prezes Jerzy Bartnik w asyście władz Cechu odznaczył Platynowym Medalem im Jana Kilińskiego Anielę Szajek i Stanisława Tabaka. Srebrny medal Im. Jana Kilińskiego odebrali: Stanisław Tomaszewski, Józef Konarczak, Hieronim Jurga i Marek Bernaś. Tytuł honorowego Starszego Cechu nadano jego wieloletniemu szefowi Aleksandrowi Tecławowi.

 

 

 

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30