FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

     W dniu 30 października br. zakończyła się wizyta inspektorów Tajwanu w polskich zakładach sektora mięsa drobiowego. W skład delegacji tajwańskiej weszły dwie inspekcje odpowiedzialne za kwestie importu żywności: Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (BAPHIQ – Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny ) oraz Taiwan Food and Drug Administration (TFDA – Tajwański Urząd ds. Żywności i Leków).

     Trwająca dwa tygodnie inspekcja objęła wizyty w wytypowanych zakładach uboju i przetwórstwa mięsa drobiowego, jak również wizyty w terenowych jednostkach Inspekcji Weterynaryjnej oraz w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym-Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach. Podczas kontroli delegacja zapoznała się z system nadzoru weterynaryjnego nad produkcją mięsa drobiowego, a także z system monitoringu i diagnostyki laboratoryjnej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego.


     W podsumowaniu wizyty inspektorzy wskazali na prawidłowo funkcjonujący system nadzoru produkcji, gwarantujący najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Delegacja zobowiązała się do sporządzenia raportu z kontroli w ciągu 3 miesięcy od zakończenia inspekcji. W przypadku pozytywnej rekomendacji inspektorów, polskie mięso drobiowe ma szansę zagościć na tajwańskim rynku już w przyszłym roku.

 

Źródło: www.wetgiw.gov.pl

 

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30