Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu to już tradycja w branży spożywczej. Na wrześniowe spotkania czekają liderzy oraz nowe firmy na rynku. Tutaj prezentowane są nowości produktowe, tutaj podejmowane są decyzje o przyszłej współpracy.

     Do udziału w targach zgłosiło się blisko 300 producentów i dystrybutorów żywności. Ekspozycję zdominują jak co roku branże mleczarska i mięsna, ale nie zabraknie także wytwórców i dostawców słodyczy i wyrobów cukierniczych, alkoholi, przypraw oraz produktów ekologicznych.


     W szczególny sposób na tegorocznej ekspozycji zaistnieje sektor owocowo-warzywny. Jego przedstawiciele będą w dużej mierze skonsolidowani na stoisku Stowarzyszenia Polska Ekologia w ramach programu „Polska Owocowo-Warzywna dla Każdego". Projekt ma na celu promocję walorów oferowanych przez krajowych producentów owoców i warzyw a tym samym zintensyfikowanie współpracy między nimi, a odbiorcami, nie tylko z Polski. Wśród wystawców tegorocznej POLAGRY FOOD pojawią się również przedstawiciele sektora spożywczego z zagranicy, m. in. z Białorusi, Bułgarii, Danii, Finlandii, Łotwy, Indii, Hiszpanii, Włoch, Turcji i RPA.

Co nowego na półkach?
     W tym roku podczas targów POLAGRA FOOD będzie można zapoznać się z ogromną ilością nowości. W grupie tej znajdzie się wiele przetworów mlecznych ale nie tylko. Zaprezentowane zostaną również zdrowe przekąski, słodycze, herbaty, produkty gotowe, wyroby mięsne oraz dodatki do dań. Szczególną uwagę warto zwrócić na produkty, które zostały nagrodzone Złotym Medalem MTP. To wyróżnienie przyznawane produktom innowacyjnym o najwyższej jakości W gronie laureatów znalazły się m. in. wyroby mięsne i mleczarskie. Jak widać branże, które szczególnie zostały dotknięte przez ograniczenia eksportowe i inne zmiany na rynku, jak chociażby zniesienie kwot mlecznych, nie ustały w wysiłkach i podczas targów zaproponują zwiedzającym produkty wyróżniające się doskonałą jakością, innowacyjnymi metodami produkcji i doskonałym smakiem, przez co z pewnością sprostają wymaganiom nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Ekotrendy
     Podczas targów POLAGRA FOOD nie zabraknie również ekożywności. Pojawi się ona na stoiskach wystawców i będzie tematem konferencji „Żywność EKO – rynek z trwałym potencjałem czy chwilowa moda?". Spotkanie jest dedykowane kupcom z dużych sieci handlowych a także właścicielom małych sklepów. Eksperci opowiedzą o trendach dotyczących ekożywności oraz o budowaniu marki produktów wysokiej jakości. Podczas panelu dyskusyjnego, w którym wezmą udział m.in. przedstawiciele firm Bio Food, Symbio SA, Bio Planet SA czy Smak Natury, omówione zostaną kierunki rozwoju, szanse i wyzwania na ekorynku. Spotkanie już pierwszego dnia targów, 21 września. Uczestnictwo w ramach dokumentu wstępu na targi. Należy jednak wcześniej zarejestrować się.

O marketingowych wyzwaniach rynku spożywczego
     POLAGRA FOOD to także spotkania z ekspertami. Szczególnie ciekawą propozycją dla właścicieli i menedżerów punktów sprzedaży będzie szkolenie „Branding na wynos", na którym zostaną przedstawione mechanizmy pracy z marką pozwalające zbudować jej silną osobowość. Omawiane będą między innymi techniki wywierania wpływu w reklamie, metody budowania tożsamości marki w wielokulturowym środowisku, sposoby komunikacji z otoczeniem i utrzymania spójnego wizerunku. Szkolenie ma być opowieścią o tym, jak stworzyć silną markę, jak o niej mówić i jak nią mądrze zarządzać.

Obiecujące spotkania
     Targi POLAGRA FOOD stanowią mocny fundament pod przyszłe kontakty biznesowe, zarówno na gruncie krajowym jak i międzynarodowym. Rozmowy o przyszłej współpracy będą toczyły się nie tylko na stoiskach wystawców, ale także podczas kolejnej edycji Międzynarodowej Giełdy Kooperacyjnej, która odbędzie się 22 września. Projekt Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości dedykowany jest podmiotom działającym w sektorach: żywność i napoje, HoReCa, technologie spożywcze, opakowania, transport. Możliwość indywidualnego doboru partnerów biznesowych do rozmów znacznie zwiększa efektywność spotkań.

Targi POLAGRA FOOD odbędą się w dniach 21-24 września br. Wstępem do nich jest festiwal żywności regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej – Smaki Regionów, który rozpocznie się 19 września.

 

Źródło: www.polagra-food.pl