Lawinowo wzrasta liczba chlewni, w których stwierdzono zakażenie gronkowcem złocistym- w skrócie MRSA. To bardzo niebezpieczna dla ludzi bakteria, odporna na leczenie antybiotykami, która niestety coraz częściej przedostaje się do naszego łańcucha pokarmowego. Dowodem są wyniki kontroli wieprzowiny przeprowadzonej przez szwedzką inspekcję.

     Rutynowe testy importowanego z Danii i Niemiec mięsa niestety nie wypadły dobrze. W 4 na 20 paczek z wieprzowiną ujawniono niebezpiecznego gronkowca. MRSA było cztery razy bardziej rozpowszechnione w duńskim, niż niemieckim mięsie. Od razu wezwano agencję rządową do współpracy z krajowymi hodowcami, by nie dopuścić do epidemii gronkowca w szwedzkich chlewniach. Rolnicy, lekarze weterynarii, pracownicy zakładów i ich rodziny- to grupa wysokiego ryzyka. Od nich superbakterią zarażać się mogą inni. W Danii, gdzie problem jest już bardzo poważny. Instytut Chorób Zakaźnych potwierdził, że w tym roku 1/5 chorych zaraziła się, nie mając kontaktu ze świniami ani pracownikami chlewni.


 

Źródło: Agrobiznes