Otwarcie rynku japońskiego dla importu wołowiny z Polski W dniu 1 sierpnia br. władze japońskie ogłosiły komunikat dla stacji kwarantanny oraz importerów japońskich o możliwości importu wołowiny z Polski.

     Dopuszczenie eksportu polskiej wołowiny do rynku Japonii jest rezultatem wieloletnich negocjacji, efektywnych zabiegów dyplomatycznych i szczególnej aktywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii i następuje po wielu latach (Polska wystąpiła do strony japońskiej w 2006 r. o zniesienie zakazu importu) żmudnych procedur, trudnych negocjacji i szeregu zabiegów dyplomatycznych.

     Zakaz importu wołowiny z państw UE Japonia wprowadziła w 2001 r., w związku z obawami przed chorobą BSE. W wyniku przeprowadzonych negocjacji i audytów weterynaryjnych, od dnia 1 lutego 2013 r. dostęp do rynku japońskiego dla mięsa wołowego uzyskały Francja i Holandia. W grudniu 2013 r. dostęp taki uzyskała również Irlandia. Dzięki japońskiej decyzji, Polska będzie czwartym z kolei państwem unijnym, z którego możliwy będzie eksport mięsa wołowego na rynek japoński.

    W czerwcu 2012 r. odbyła się wizyta kontrolna przedstawicieli japońskiego ministerstwa rolnictwa i ministerstwa zdrowia w polskich zakładach mięsa wołowego. W wyniku ww. kontroli w kwietniu 2013 r. polski wniosek o rozpoczęcie procedury oceny ryzyka przekazany został do japońskiej Komisji Bezpieczeństwa Żywności (KBŻ). W dniach 23-27 czerwca 2014 r. odbyła się w Polsce kolejna wizyta ekspertów japońskich. Podczas tej wizyty japońscy inspektorzy spotkali się z przedstawicielami polskich służb weterynaryjnych, MRiRW i polskich producentów mięsnych, a także odwiedzili wybrane zakłady produkcji mięsa wołowego. Celem wizyty japońskiej delegacji w ww. zakładach było zapoznanie się z panującymi w nich warunkami produkcji mięsa wołowego. Japońscy inspektorzy w podsumowaniu swojej wizyty podkreślili wysoką jakość produkcji mięsa wołowego w polskich zakładach.

    W wyniku wizyty strony polska i japońska ustaliły świadectwo zdrowia dla mięsa wołowego i podrobów wołowych, wymagania zdrowotne dla wołowiny i podrobów wołowych eksportowanych do Japonii z Polski oraz Program Weryfikacji Eksportu (Export Verification Program). Przedmiotowe dokumenty i zawarte w nich przepisy weszły w życie w dniu 1 sierpnia 2014 r. i obowiązują polskich przedsiębiorców przy wysyłkach mięsa wołowego na rynek japoński.


 

Źródło: www.wetgiw.gov.pl