FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Obszar zagrożenia ASF

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wyznaczenia obszaru zagrożenia afrykańskim pomorem świń. (Warszawa, dnia 21 lutego 2014r.).


     Główny Lekarz Weterynarii informuje, iż w związku z wystąpieniem na terytorium Polski, w województwie podlaskim dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików, wyznaczono obszar zagrożenia, w którym wprowadzone zostały odpowiednie restrykcje m.in. w zakresie hodowli świń i polowań na zwierzęta łowne.

Czytaj więcej...

Konferencja na temat ASF

     „Nie ma zagrożenia dla zdrowia ludzi.” – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba na spotkaniu z dziennikarzami podczas konferencji prasowej poświęconej aktualnej sytuacji w zakresie ASF (afrykańskiego pomoru świń).

Czytaj więcej...

Pierwszy przypadek ASF u dzika w Polsce

     17 lutego br. Główny Lekarz Weterynarii otrzymał oficjalne wyniki badania laboratoryjnego potwierdzające znalezienie w badanej próbce materiału genetycznego wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Przypadek dotyczy padłego dzika, a nie świń w gospodarstwie. 

Czytaj więcej...

Rosyjski zakaz importu mięsa z UE

     Wiadomo, że każdy kij ma dwa końce, a rynek nie znosi próżni. Żelazna zasada równowagi popytu i podaży daje o sobie znać i za nic ma zapewnienia rosyjskich władz, iż wprowadzony zakaz importu wieprzowiny z UE nie powinien mieć negatywnego wpływu na rosyjski rynek.

Czytaj więcej...

Wędzenie - nowe normy, laboratoria

     Wędzenie będzie nadal dozwolone. Będzie prowadzone jak dotychczas, jako normalna technologia w przetwórstwie żywności – przypomniał minister rolnictwa podczas dzisiejszej konferencji prasowej, zorganizowanej po rozmowach z przedstawicielami producentów w sprawie nowych norm dotyczących wędzenia.

Czytaj więcej...

ASF - kolejne komunikaty

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie wprowadzenia Rozporządzenia Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gołdapi w sprawie zarządzenia środków w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Litwy i możliwością jego przeniesienia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Warszawa 3 lutego 2014r.)

Czytaj więcej...

Spotkanie z producentami tradycyjnych wędlin

     Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk spotkał się 28 stycznia w Ładnej koło Tarnowa z producentami tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, których niepokoi wchodzące od 1 września 2014 r. unijne rozporządzenie zmieniające najwyższy, dopuszczalny poziom benzo(α)pirenu w wędzonych produktach mięsnych.

Czytaj więcej...

ASF na Litwie

     W dniu 24 stycznia 2014 r. litewskie władze weterynaryjne notyfikowały o wykryciu dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików: w regionie solecznickim (lit. Salcininkai), okręg wileński oraz w regionie orańskim (lit. Varena), okręg olicki. Według danych litewskich oba przypadki ASF na Litwie zlokalizowane są w pobliżu granicy białorusko-litewskiej i jednocześnie w odległości ok. 70-80 km od granicy z Polską. Przypadki ASF zostały stwierdzone dzięki programowi monitoringu w kierunku wykrycia afrykańskiego pomoru świń, wprowadzonemu na terytorium Litwy po wykryciu w 2013r. ogniska tej choroby na Białorusi.

Czytaj więcej...

Gęsina polskim hitem Zielonego Tygodnia

     Tradycyjnie już polskie wystąpienie na targach Zielony Tydzień odbywa się pod hasłem „Polska SCHMECKT!”, czyli Polska smakuje! 
Podczas swojej wizyty na berlińskich targach minister Stanisław Kalemba odwiedził wszystkie uczestniczące w nich polskie stoiska. Rozmawiał z wystawcami i przedstawicielami poszczególnych regionów. Uczestniczył także w wydarzeniach promocyjnych. Jednym z nich była impreza promująca polską gęsinę zorganizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa, w której udział brali zagraniczni goście.

Czytaj więcej...

Nie będzie zakazu wędzenia

     „Nie będzie zakazu wędzenia mięsa, wędlin” – poinformował szef resortu rolnictwa Stanisław Kalemba i dodał, że zmiany unijnych przepisów dotyczą najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Od 1 września 2014 r. najwyższy poziom benzo(α)pirenu w mięsie wędzonym i wędzonych produktach mięsnych będzie mógł wynosić 2 mikrogramy na kilogram. Jeśli chodzi o zdrowie żywność będzie wyższej jakości. Prawidłowy proces wędzenia zapewnia spełnienie nowych, unijnych wymagań – podkreślił minister Kalemba.

Czytaj więcej...

Kalendarz

Brak wydarzeń w kalendarzu
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31